Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Újítsuk fel a gyerekszobát! De mit tegyünk a padlóra?

Lassan kezdődik az iskola, az óvoda… ilyenkor sokan törik a fejüket, vajon hogyan varázsolhatnák még szebbé, még komfortosabbá csemetéik külön kis birodalmát. A gyerekszoba és a gyerekfürdőszoba felújításához adunk most praktikus tippeket…
 

Milyen padlót érdemes tenni a gyerekszobába, és mik azok a lényeges dolgok, amikre itt oda kell figyelnünk?

A gyerekszobába mindenképpen melegburkolatot érdemes tenni – hiszen a csempe hideg, a kicsik pedig kúsznak-másznak, leülnek a földre, így fontos, hogy ne fázzanak fel, tehát gyerekszobába alapvetően melegburkolat való. De hogy abból is milyen?

A padlószőnyeget már elengedtük – a poratkák és nehéz tisztíthatósága miatt ma kevésbő burkolunk padlószőnyeggel – a gyerekszobát illetően legalábbis…

Fa parketta, laminált padló vagy vinyl – ezt a háromféle melegburkolatot tudjuk mi itt az IBD Magyarország Kft-nél kínálni – mondja Varga Erika, az IBD Magyarország Kft képviselője.

A HARO gyönyörű, természetes FA PARKETTÁT is kínál széles termékportfóliójában, ám én mégsem javaslom a valódi fát a gyerekeknek szánt helyiségbe. Hiszen tudjuk: a fa az egy élő, természetes anyag, amit időközönként ápolni kell. Az olajtól pedig nem csak hogy csúszóssá válhat a felülete, de oda kell rá figyelni, vigyázni, óvni kell.

A kicsik pedig még nem tudnak vigyázni rá, hiszen nem is tudják, nem érzik át még nyilván, hogy az egy élő anyag, egy fa – és ha a LEGÓT nyomkodja bele két-három évesen, annak bizony a nyoma ott fog maradni később is, évek múltán.

Ahogyan a filctoll, a zsírkréta is igen nehezen távolítható el egy kényesebb, olajréteggel kezelt fa parkettáról, mint egy jóval könnyebben tisztítható, kezelhető laminált vagy vinyl padlóról.

Itt tartottunk pont a beszélgetésnél, miközben épp befutott egy kétgyerekes anyuka az üzletbe, és ő is bekapcsolódott a beszélgetésünkbe.

"Ohh, engem is pont érdekelt volna! – kiáltott fel örömmel, hallva a beszélgetésünket a gyerekszobába javasolt padlót illetően. Nekem közben lent már elmondták a kolléganők, mi már választottunk – meséli büszkén, két csemetéjét terelgetve a szebbnél szebb parketta és laminált padló állványok és térben álló dizájnkádak között bújócskázva…
- És milyet választottatok? – kérdezte a közvetlen, fiatal anyukától Erika.
- Vinylt választottunk.
- És miért pont vinylt? – érdeklődtem.
- Azért választottuk ezt, mert egyrészt nem szeretnénk burkolatváltást: szeretjük, ha egységes burkolat fut végig a lakás valamennyi helyiségében – másrészt pedig ortopéd szempontból is kedvezőbb a hatása, mint egy normál parkettáé vagy laminált padlóé.
Eleinte kicsit tartottam az egészségre való hatásától – de aztán megnyugtattak, hogy semmi gond nincs vele, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz az egészségre nézve." 

Erős érv volt még az is, hogy vízálló – tehát a fürdőben, konyhában, kamrában és mosókonyhában is bátran alkalmazhatjuk.

Ez így van – én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó, innovatív burkolat ez a vinyl padló – összegezte Erika a vásárlói érvelést.

A vinyl – ha összehasonlítanám a többi laminált padlóval - akkor azt mondhatom, hogy ennek van a legjobb hőhatása. Vagyis, ha rátesszük a kezünket – akkor a faparketta után ez lesz a legkellemesebb, meleg, langyos tapintású felület – ezt követi a laminált padló, majd a hideg burkolat.

A vinyl pedig külső kialakítását, esztétikumot és dizájnt illetően is különleges, mert most már a megtévesztésig tudnak a fához, vagy éppen a kőhöz tökéletesen hasonló meleg burkolatokat gyártani vinyl burkolatokat, ami megtévesztésig hasonlít az eredetire – pl. kőre, fára – nem csillan vissza, nincs műanyag hatása, és mind a takarítás, mind a kezelés, a burkolás szempontjából a vinyl az egy nagyon jó választás.

Ha laminált padlót és vinyl burkolatot hasonlítok össze a gyerekszobába – akkor a laminált padlót illetően – természetesen majd az ügyfél el fogja dönteni, hogy milyen illik az ő szobájába, a gyerek bútorai és színvilága mellé.

Bár én, ha javasolhatok, akkor - színvilágát illetően - biztosan egy homogénebb árnyalatot tennék be a gyerekszobába, hiszen az ott amúgy is sok színes játék, dekoráció, és egyéb már olyan színorgiát okoz, hogy jobb, ha van legalább egy nagyobb homogénebb felület, ami ezt az erőteljes összhatást egy kicsit visszafogja, és annál színesebben tudom majd a gyerekszobát felöltöztetni.

Noha színvilágot illetően nyilván mindenki maga dönt - így amit kihangsúlyoznék az nem is a színvilág és a dizájn, hanem a burkolás technikája, technológiai lehetőségei.

Biztos vagyok benne, ha a gyerek játszik, sétál, egyszóval él a szobában – akkor fontos a felfelé és a lefelé menő hang. Ide a habfóliát semmiképpen nem javaslom a laminált padló alá, mert ez nem rendelkezik hangtompítással, így ezzel nem kapunk olyan komfortot.

Léteznek olyan 3-5 milliméteres hablemezek, melyeket a laminált padló alá szoktunk javasolni általában, de vannak ma már erre vonatkozóan speciális megoldások is a gyártóinknál…

Igen, ez azt hiszem, rendkívül fontos – hiszen sokan ódzkodnak a laminált padlótól még ma is, lévén, hogy az hangos, kopog. Pláne a gyerekszobábában: ahol a sok ugra-bugra, a hangos építőkockák, LEGO és egyéb játékok még inkább felemelik a hangerőt. Viszont, ha jól tudom, léteznek már halk és csendes megoldások erre vonatkozóan a gyártóknál....

Igen, ez azt hiszem, rendkívül fontos – hiszen sokan ódzkodnak a laminált padlótól még ma is, lévén, hogy az hangos, kopog. Pláne a gyerekszobábában: ahol a sok ugra-bugra, a hangos építőkockák, LEGO és egyéb játékok még inkább felemelik a hangerőt. Viszont, ha jól tudom, léteznek már halk és csendes megoldások erre vonatkozóan a gyártóknál....

A HARO gyár mára már kifejlesztette a valóban csendes padlókat: a 30%-al csendesebb SILENT PRO és a 60%-al csendesebb SILENT CT megoldás kifejezetten hasznos lehet a gyerekszobában – ahol sokszor legózás, ugrálás, építőkocka hangja okozhat zajokat a padlón is, mely ezáltal jóval kellemesebb, kevésbé lesz hangos.

Akár a SILENT PRO, akár a SILENT CT mellett döntünk is, ezek – nevükből is adódóan – csendes hatást eredményeznek, az egyedülálló burkolási technológiának, a HARO egyik innovációjának köszönhetően.

A SILENT COMFORT TEC egy olyan gyártási technológia, melynek eredményeképp nincs sem idegesítő trappolás, sem kopogás, és egyéb zavaró hanghatás a laminált padlón a korábbi termékekhez képest.

Ezeknél ugyanis egy alátét, egy hangszigetelő anyag már gyárilag rá lett kasírozva a padlóra, ennek köszönhetően a lerakott padló valóban jóval csendesebb.

Padlófűtés esetén mire figyeljünk, van-e valamilyen speciális eljárás, különös tekintettel a gyerekszobák padlóira?

Padlófűtéshez is ugyanúgy használhatunk minden burkolatot, mármint a vinylt, a laminált padlót vagy a faparkettát is. A fontos az, hogy a beton minősége sima legyen, „tükörbeton” – vagyis a felület ne legyen göröngyös, különösen a vinyl esetében, mivel ugye a vinylt ragasztjuk a betonra.

A laminált padló a hordozó rétege miatt ugyan már elbír pár miliméteres beton eltérést, viszont a beton és a padló közé mindenképpen kell - amit javasoltam is már korábban – a normál burkolásnál a 3-5 miliméteres, itt pedig az 1,6 mm-es Thermo XPS hablemezt.

Tehát a gyerekszoba burkolásánál nagyon fontos a jó rétegrend (párafékező+ XPS alpadló) – illetve, ha padlófűtés van, akkor THERMO XPS – de semmi esetre se burkoljuk habfóliával.

Annak, aki megteheti - családi házukban külön kis birodalmat rendeztet be a kicsik számára, ahol a csöppségnek saját intim zónája van: gyerekszoba és a hozzá szervesen kapcsolódó, bájos és méreteiben is alkalmazkodó gyerekfürdő. Számos szín, alakzat és forma teheti ezeket a helyiségeket a gyerekek számára vonzóvá. Az IBD Magyarország Kft kínálatában is, ha jól tudom, van egy nagyon bájos megoldásotok a gyermekfürdőbe...

A cikk folytatásáért kattintson ide!

Tartalomhoz tartozó címkék: tipp magazin

Vissza a tetejére