Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Milyen méretű laminált lapot válasszak?

A legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a végeredményben majd jó értelemben véve be akarjuk csapni a térérzékelésünket. Nagyobb térben jobb a közérzetünk, ezért jó ötlet, hogy megnagyobbítsuk a teret. A laminált padló gyártók erre egy egyszerű trükköt alkalmaznak!

Jól bevált módszer a laminált lapok méretválasztására

Tervezőként sem mindig könnyű a döntés a lapméretek megválasztásakor. Ilyenkor az iskolapélda alkalmazása segít túllendülni a problémán: "kis térbe kis lap, nagy térbe nagy lap". Ha megpróbálunk belehelyezkedni a problémába és elképzeljük a kisebb és nagyobb osztású lapokat a helyiségben, azonnal kezdjük érezni, hogy ez azért alapvetően igaz. Fontos azonban tudni, hogy ezt a színek, a mintázat és a fózolás (csapott szegélyek minden lapon) is jelentős mértékben befolyásolhatja. Éppen ezért ne kezeljük se szabályként, se törvényként, csupán figyeljünk rá és használjuk a képzelő erőnket.


Az Magyarországon méltán ismert és kedvelt EGGER cég méretmegnevezéseit nézve jól látható a különbség.
Az EGGER méretválasztékának kicsivel bővebb leírása itt

Így burkoltuk le a mintatermünket

Budapesti mintatermünkben szándékosan azért burkoltuk az emeleti teret 3 féle laminált padló mérettel, hogy jobban megmutatkozzon az eltérő méretű padlólapok eltérő hatása. A tér ugyan nem kiemelkedően nagy, de van olyan rész, ahol nagy alapterületen maradt szabadon a padló. Érdemes a padlólapok méretválasztásánál pont ezért végiggondolni, hogy a szbadon maradt felület a lényeg, tehát egy 12 négyzetméteres szobában bútorok nélkül majdnem ugynaz lesz a hatás, mint egy bútorokkal és szőnyegekkel telezsúfolt nappaliban, azaz mindkét térben kis padlófelület marad szabadon - kisebb lapokból lehet összeállítani a padlót.

A neves HARO gyár Alpine Oak Natural fantázianevű laminált padlójának 3 különböző méret elnevezésének méretei mutatják, hogy a terület mely részére tettük a kisebb és nagyobb laminált lapokat.

Hol találunk kis- és nagy tereket?

A nagy beltereket és ezen belül a nagy területen fedetlen padlóburkolatokat megtaláljuk egyterű irodákban, üzlethelyiségekben, éttermekben, szállodák halljaiban, rendezvény központokban, művelődési házakban és fitness termekben. Ezeken a helyeken a laminált padló tökéletes és időtálló választás.

Lakásokban is bőven találunk nagyobb tereket. Ilyenek a kúria jellegű házak, ahol mára a vintage stílus lett az uralkodó. Ugyanezt a stílust megidézhetjük a műterem lakások enteriőrjében is. Mindkét beltérben közös, hogy a 40 négyzetméternyi padlófelületen kis esély van annyi bútort felhalmozni a helyiségekben, ami után ne maradna szabadon még mindig hatalmas egybefüggő padlófelület. Akkor pedig már érdemes a padlólapok méretén gondolkodnunk.

EGGER Barbarossa Oak "Long"

 

Hol találunk jó gyártót a laminált lap méretválasztáshoz?

Legtöbbször az alap lapméretből választhatunk, ami mindig az 1250x180 milliméteres méret körül lesz. Az ettől jelentősebben eltérő méreteket a prémium gyártók választékában találjuk meg, vagy egy gyártó prémium minőségű forgalmazójánál (ez már minősítheti a gyártót, vagy a forgalmazót!). Ehhez a német EGGER és HARO cégeket tudjuk szívből ajánlani. A méretválasztékot mindketten hosszítják és szélesítik, ennek megfelelően az EGGER a Long, King Size, Classic, Medium és Large méret elnevezésekkel dolgozik, a HARO pedig Gran Via, Campus, Loft, és Plank névvel jelöli a méretváltozatokat.


Az EGGER laminált lapjainak méretjelölései


A HARO laminált padlóburkolatainak méretjelölései

 

Az IBD Magyarország Kft. országos viszonteladói hálózata szívesen nyújt felvilágosítást lakberendezési és termékinformációkkal kapcsolatban. Kattintson az oldal tetején lévő "Viszonteladók" menüpontra.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyik

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika