Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Álomszép, egyedi és természetes! Ez a valódi faparketta!

Mi is az a valódi faparketta, szalagparketta?

A parketta egy kiváló minőségű melegburkolat fából. Az elkészítéséhez elsősorban keményfát, a leggyakrabban tölgyet vagy bükköt használnak. De más fafajok, úgymint a juhar, kőris és a dió, de akár a vörösfenyő is szóba jöhetnek. Minden fafajnak megvannak a saját jellegzetességei színben, erezetbe, csomókban.

Tömörfa parketta

ez a fajta burkolat teljes mértékben egy darab fából áll. Burkolást követően a tömörfa parketta még nincs teljesen kész. Helyben csiszolják és felületkezelik. Eredetileg a padlódeszkákat még leszögezték, lecsavarozták vagy leragasztották. Korábban gyakran nem rögzítették a padló elemeket egymáshoz, amit pl. a régi házak padlóján látható hézagok is bizonyítanak. A fa egy igazi élő anyag. A fapadlók nagyobb mértékben reagálnak a hőmérséklet- ás páratartalomváltozásokra. A parketta télen összezsugorodik, nyáron pedig inkább megduzzad. Ezek az ingadozások a tömörfa parkettánál sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek.


A többrétegű parketta 

a fapadlók modern változata.Szerkezete szerint lehet két- vagy háromrétegű. A látható, legfelső réteget kopórétegnek hívják. Gondosan válogatott, kiváló minőségű nemesfából készül és alapértelmezésben legalább 2,5 milliméter vastag kell, hogy legyen. Minél erősebb a felső réteg, annál többször lehet felcsiszolni. Ezalatt található adott esetben egy középső réteg, és legalul a hordozóréteg, ami általában fenyőből készül. Ezek a stabilitást fokozzák, különösen, ha egymáshoz képest keresztben fektetik le azokat. Ez a stabil, többrétegű szerkezet lehetővé teszi a klikkes rendszerű lerakást is, ami jellemző a mai, könnyen lefektethető parkettapadlókra.

Miben különbözik a valódi faparketta és a laminált padló?

A laminált padlót, akárcsak a készparkettát, sajátkezűleg is le lehet burkolni.

Azonban a készpadlóval ellentétben a laminált padló farostból készül. Ugyan 90%-ban fából áll a laminált padló, mégsem teljesen az. A kopórétege nem nemes fából készül, hanem rendszerint egy erős műgyantából. Ebbe, ahogy a padló neve is mutatja, laminálással egy famintázatú dekorpapírt helyeznek (laminálnak), ezzel másolva a valódi fa mintákat, erezeteket, színeket és árnyalatokat.

A laminált padló terhelhető és kevesebb odafigyelést, ápolást kíván. Ugyanakkor nem csiszolható és felületkezelhető újra. Bár meseszép élethű mintái vannak, tapintásra, érzetre, mégsem adja vissza a természetes fa élményét.

Rusztikus fapadló

Többnyire tölgy padlóból készülnek, mert ez a legtartósabb, legellenállóbb fa, aminek a felső rétegét lágyan vagy erőteljesen kefélnek meg és akár a két vagy négy oldalon csapott szélűek, azaz fózoltak lehetnek. Ezen felül megtalálhatóak amerikai dióból, kőrisből vagy akár kanadai juharból készült parketták is. A HARO által tervezett faparketták két vagy három rétegelt, kész parketták, azaz nem igényelnek utólagos kezelést. A rétegelt szerkezetnek köszönhetően a padló kisebb mértékben reagál a hőmérséklet/ páratartalom változásokra, azaz biztosítja a méret stabilitását és kisebb a nyersanyagszükséglete is, így környezetkímélőbb. Ráadásul a legtöbb parketta a HARO Top Connect klikk rendszerével kapható, mely gyors és könnyű lerakást biztosít. Kaphatóak olajos vagy lakkos, illetve egy speciális HARO által kifejlesztett NaturaDur kezeléssel, ami a lakk és az olaj kombinációja.

Legyen szó vidéki vagy modern enteriőrről, mindegyikbe jól beilleszthető a rusztikus padló.

A vidékies jegyeket kihangsúlyozza, de egy modern lakás esetén szép kontrasztot ad, tökéletes hátteret biztosítva a modern bútorok és tárgyak kiemeléséhez.

A szürke színt választják leggyakrabban a modern belső terekben. Színe figyelemre méltó és minden bizonnyal kiemelkedik az általános parketta szín kínálatban.

Fontos szempont hogy a szürke fapadlók univerzálisak, így jól illenek különböző stílusokhoz, de ezen belül is a vintage stílushoz tökéletes párosítás.

A megfelelő kiegészítőkkel tudjuk tovább fokozni a hangulatot, egyszerre adhat a szürke padló hűvös vagy meleg érzetet. Rendkívül elegáns szín.

A parketta, ami saját kezűleg is leburkolható

Készparketta, klikk-rendszeres parketta – egy a közös bennük: gyakorlott barkácsolóként a jobb minőségű klikk-rendszerű parkettát saját magunk is lerakhatjuk. Csak egy klikk és kész is! Nincs szükség nagy gyakorlatra. A modern lerakási rendszereknek köszönhetően a lerakás egyszerű és gyors. Az új, klikk-rendszerű faparkettáját úsztatva is lerakhatjuk, ragasztó vagy enyv használata nélkül. A tökéletes befejezést és a szoba keretét pedig a szegélylécek biztosítják.

Hasznos infó:

Az úsztatás azt jelenti, hogy az egyes léceket nem ragasztjuk le az aljzatra. Így később a klikkes parkettát nyom nélkül felszedhetők.

Ennek alternatívája a teljes felületen történő ragasztás: ebben az esetben egy speciális ragasztóval kell a parkettát az aljzathoz rögzíteni. Ennek mi az eredmény? Az, hogy a fapadló kevésbé vetemedik. Ez a lerakási mód picivel több munkával jár, de azért elvégezhető otthon. Nézd meg videónkat órla!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin faparketta-tartalom

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika