Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Felújítás télen, a hideg időben?

Bizony, még ha nem is a legideálisabb – azonban sajnos, néha elkerülhetetlen a téli lakásfelújítás. Éledezik a lakáspiac, egyre többen adnak el és vásárolnak, a költözés pedig van, hogy nem várhat! Télen belevágni persze nem egy leányálom, ám néhány okos trükkel könnyedén átvészelhetjük otthonunk felújítását, burkolását még a legzordabb időben is…

Ha télire esik a lakásfelújítás ideje, mert éppen ekkor sikerült meglelni vagy megvásárolni az ideális otthont – melyet a beköltözés előtt muszáj lesz renoválni egy kicsit – akkor még inkább érdemes egy jól felépített ütemtervet készíteni, és a szerint haladni, hogy megkíméljük magunkat megannyi kellemetlenségtől.

Sokan úgy vélik, hogy télvíz idején nem szabad belekezdeni semmilyen felújítási munkába – ám ez koránt sincs így!  Jó néhány dolgot ilyenkor is meg lehet csinálni, sőt, olyan munka is létezik, amit talán még szerencsésebb is a hűvösebb időben végezni, főképp, ha spórolni szeretnénk, vagy lapos a büdzsé – mert ilyenkor több cég is jelentős árengedménnyel adja az anyagokat, vagy végzi e a munkát.

Épületgépészeti munkák, belső szerelvényezések nem okoznak gondot ilyekor sem, ahogyan a beépített bútorok, vagy bármilyen más bútorcsere elvégezhető ilyenkor, és lehet, hogy a nyílászárók cseréjével talán érdemes várni tavaszig, de a burkolások is meglepő mód megoldhatók a hideg időszakban is, feltéve, ha néhány dologra fokozottan odafigyelünk…

A burkolási munkálatoknál – amennyiben a burkolás az ingatlanon belül történik – legyen az hidegburkolás (tehát csempézés) vagy a melegburkolási munkák, mint a parketta vagy a laminált padló felhelyezése, de akár még a padlószőnyeg lerakása is biztonsággal elvégezhető.

Hidegburkolásnál arra érdemes figyelnünk, hogy mivel később fog megszáradni a ragasztó, így a fugázás ideje, és a padló használatba vétele, terhelhetősége is kitolódik, illetve mind a burkolati anyagokat, mind pedig a burkolati segédanyagokat érdemes egy darabig kintről behozva, a benti hőmérsékleten is tárolni, „állatni” kicsit, hogy megszokja azt, és a hirtelen meleg hatására ne legyen baja.  

Ami pedig a melegburkolatokat, illetve magát a melegburkolást illeti – fontos, hogy hideg időben ne ragasszunk! Fontos nagyon a rendszeres szellőztetés is, de ne hűtsük ki a lakást nagyon, szóval ne legyen hideg kifejezetten. Itt is lényeges, hogy mind a fa parketta, mind a laminált padló deszkáit, és a hozzájuk felhasználandó segédanyagokat tartsuk előzetesen a felhasználás előtt egy kis ideig meleg helyen, hogy az anyagok megszokják majd ezt a benti hőmérsékletet, és a fagytól pedig mindenképpen meg kell óvjuk őket!

Ha mindez adott, akkor érdemes körül járni azokat a szakmai tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek – különösen, ha hideg időben burkolunk – a laminált padló szakszerűlerakásához.

Bizonyára az üzletben, ahol vásárol – elmondják majd Önnek, hogy mind a parketta, mind pedig a laminált padló alá feltétlenük szükségesek bizonyos alátét fóliák és hangszigetelő lapok!

A legtöbb gyártó már eleve csak úgy vállalja a garanciát a termékeire, hogy ha a padló alá párafékező fólia kerül a burkolásnál.

A párafékező fólia azért kell, hogy megakadályozza az aljzatra lecsapódó pára, közvetlenül magával a padló anyagával történő érintkezését.

A párafékezőt ugyanis közvetlenül az aljzatra tesszük le, nagyjából egy 20 cm-es átfedéssel. Így az aljzatról lecsapódó pára, illetve a burkolás során keletkező por is majd ezzel a fóliával fog találkozni, és nem roncsolja, piszkolja sem a szép faparketta, sem pedig a laminált padló anyagát.

Ami még szintén nagyon lényeges lesz – és nem csak a téli lakásfelújítás során, hanem az év minden időszakában: az a hangszigetelés. Hiszen igen kellemetlen, ha a padló kopog, felébresztjük az esetleg még alvó társunkat, vagy a gyerek játékától, dübörgésétől nem tudunk dolgozni vagy pihenni.

Hangszigetelő fólia, illetve hangszigetelő lemez tehát elengedhetetlenül fontos lesz a melegburkolat alá. Ám, hogy ezek közül melyiket is választjuk, nyilván majd maga a burkolat milyensége, minősége dönti el, valamint az általunk kívánt hangszigetelő hatás mértéke.

A 2 milliméteres vastagságban kapható PE fólia a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás, ám ez nem képes kiegyenlíteni az aljzat egyenetlenségeit, illetve további hátránya, hogy a padló terhelése, használata közben összenyomódik a fólia, megsüllyed a padló, és ily módon egy rés, nem kívánt csík keletkezik idővel a padló, illetve a szegőléc találkozásánál.

A hablemezek – vagyis a Profi Foor hangszigetelő lemezek – már 3 milliméter és 5 milliméter vastagságban is választhatók, és ezekkel már a kisebb, aljzaton található egyenetlenségeket is korrigálhatjuk.

Ezek már egészen magas hang- illetve hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és még a velük lerakott padló teherbírása is nagy lesz, tehát bátran ajánljuk!

Ha pedig padlófűtéshez választanánk, akkor erre az esetre lehet kapni szintén a Profi Floor hangszigetelő hablemez kifejezetten padlófűtéshez illeszkedő termékét, melyet, ha a parketta vagy a laminált padló fölé helyezünk el, a padlófűtés hatékonyságáról sem szabad megfeledkeznünk!

Padlófűtés esetén a perforált, 1,6 milliméter vastagságú Profi Foor THERMO hablemez lesz az ideális választás, amit ajánljuk.

Ha pedig még csendesebb, extra halk padlóra vágyik, akkor már korábban bemutattuk a HARO Silent Pro illetve Silent CT innovatív, egyedülálló megoldásait, melyekkel 30%-al, illetve akár 60%-al is halkabb, csendesebb padlómegoldás érhető el otthonunkban!

Télen nyilván még nagyobb hangsúly van a gyorsaságon, és a minél gyorsabb, minél hatékonyabb munkavégzésen - ami a felújítást illeti. Ahhoz, hogy mielőbb végezni tudjunk a burkolással, szintén van néhány jó tipp a tarsolyunkban, melyeket jó szívvel ajánlunk a figyelmébe!

Fontosak például a szegőlécek, illetve a hozzájuk való rögzítéshez az ún. rögzítő klipszek, – melyek biztosítják a gyors és egyszerű felhelyezést.

Valamennyi szegőléchez választhatunk az IBD Magyarország Kft kínálatából is mind színben, mind pedig anyagában azonos, - vagy legalábbis hozzá illő - külső és belső műanyag sarokelemeket, illetve toldó - és végzáró elemeket.

Mind a HARO, mind pedig az EGGER gyárak évről évre újítanak e téren is – például piacra dobták a festhető szegőléceket, mely több méretben is megtalálhatók, és amelyekkel tényleg csak a képzeletünk szabhat határt az áhított színnek, árnyalatnak – hogy tökéletes legyen az összhang!

A szegőléceken túl persze még van valami, ami jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja majd a burkolási folyamatot: ez pedig az egyes gyártók saját, szabadalmaztatott klikkrendszere, melyet ugyan mindenki másképpen hív, ám a lényeg ugyanaz – a hatékonyság, a kényelem növelése.

Az EGGER UNI Fit Click rendszerével nem csak rengeteg idő, de rengeteg pénz is megtakarítható! Mindez az „összepattintós” módszernek köszönhető, mely nem csak a könnyű és gyors burkolás lehetőségét, hanem azon felül még rendkívüli tartósságot is eredményez. Gyors egyrészt azért, mert egyszerű: mindössze 3 illesztés lesz egy-egy elem letétele.

Másrészt pedig a többsorból elinduló munka lehetősége miatt!

Mivel itt elemről elemre történik maga a lerakás, így akár többen is dolgozhatunk egyszerre más-más oldalon megkezdve a munkát. Így nyilván gyorsabb a folyamat – hiszen több sorban is haladhatunk – és akár még a visszaszedés is sorról sorra, minden gond nélkül megoldható.

Ha mindezt szeretné a saját szemével is látni, akkor érdemes megnéznie itt az EGGER uni fit click rendszer lerakásáról, itt pedig az EGGER just click rendszer lerakásáról készült két VIDEÓT is, nagyon meg fogja könnyíteni a folyamatot! 

Az EGGER mellett természetesen a HARO gyár is kifejlesztette a maga innovációját, saját szabadalmát – mely a burkolásunk megkönnyítését, kényelmét hozta el számunkra.

Ők TOP CONNECT néven tették ismertté saját fejlesztésünket elsősorban azok számára, akik a laminált padlójukat saját maguk szeretnék lefektetni. Ha ezelőtt nem is vettük volna ehhez a bátorságot – mostantól a „világ egyik legkönnyebb telepítési rendszerének” segítségével ez szinte gyerekjáték lesz!

Csak illesszük egymáshoz ferdén a lapokat a hosszú élüknél, majd pattintsuk egymásba - egy enyhe nyomást kifejtve – a rövidebb oldalakat!

A burkolat immár tökéletesen illeszkedik – és a jó hír, hogy felszedni is majd ugyanilyen egyszerű lesz, ha esetleg újabb költözésre kerülne a sor…

Ugye, hogy milyen gyorsan elkészülhet igy a felújítás?
 

Így még több időnk marad majd az ünnepi készülődésre és a jól megérdemelt pihenésre is, melyhez Nagyon Kellemes Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Újesztendőt kíván Önnek:

Az IBD Magyarország Kft teljes csapata!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére