Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Itt az őszi szüret, jönnek az esős hónapok...

Már megint minden csupa sár lesz… ráadásul a vadonatúj padlón tombolnak sáros lábbal a gyerekek!  Hogy ez ne okozzon Önnek minden ősszel, és minden sáros idő előtt egy állandó fejfejást, jól gondolja meg, milyen padlóburkolatot választ... akár otthonába... de főleg a nyaralóba, hétvégi házba... Hiszen ennek pláne bírnia kell a strapát!...

Az őszi szüret persze remek elfoglaltság: jó mulatság kicsinek és nagynak egyaránt. Ilyenkor azonban a felhőtlen örömöké a főszerep, és ez így is van jól. Ugyan ki törődik ilyenkor a takarítással? Azonban, ha jól választunk, okosan döntünk a padlónkat illetően a legsárosabb időre nézve is - akkor gyerekjáték lesz a takarítás és a padló sem megy tönkre idő előtt.

Milyen padlót válasszunk a nyaralóba, a hétvégi házba, vagy az olyan otthonokba, ahol a nappaliból, étkezőből közvetlen a füves kertre nyílik ki a tér?

Teljesen vízálló laminált padló ugyan még nem létezik - mit ajánlotok akkor, ha valaki szeretné a szép fa textúrájával, meleg hatásával díszíteni otthonát - miközben egy kőhöz hasonlóan strapabíró, könnyen tisztítható, felmosható melegburkolatot keres? - kérdeztük Varga Erikát, az Innovatív Beltér Design ügyvezetőjét.

Én ilyen esetekre elsősorban vinyl-t választanék! Hiszen egy kertes ház, ahol a kinti cipővel bejön az apa a sörért, a kisgyerek és a kutya is gyakran bejönnek a vizes, olykor sáros cipővel, így ide olyan burkolatot érdemes választani, ami meleg hatású, ám emellett 100%-osan vízálló, és a gyakori felmosás sem fog majd kárt okozni a padlóban.

A laminált padló ugyan meleg hatású mind látványra, mint pedig tapintásra – de mivel minden laminált egy bizonyos mértékig tartalmaz fát – így az sohasem lesz 100%-osan vízálló, hiszen amiben fa van, az nem lehet sosem 100%-ig vízálló! A laminált padlók között is persze, léteznek nedvességállók, amik jobban bírják a vizet és a nedvességet, ám az, amiben fa található bármilyen mértékben is, az a padló biztos, hogy nem lesz teljes mértékig vízálló – figyelmeztet bennünket Erika.

A meleg hatás, természetes látvány, és a 100%-os vízállóság együttes tulajdonságait azonban mind megtaláljuk a vinyl-ben!

Az IBD Magyarország kínálatában mely gyártók termékpalettájáról választhatunk vinyl burkolatot?

Az IBD Magyarország Kft 5 gyártó termékeit forgalmazza, ezek közül a DESIGNFLOORING családjaiban gyönyörű vinyl padlókat találhatunk, de EGGER DESIGN PLUSZ, a HARO DISANO is kiváló alternatívák lehetnek a sokoldalú és szép vinyl burkolatra. A HARO DISANO termékcsaládról azonban fontos tudnunk, hogy ennek 4 alkategóriája létezik: a SISANO Pro, a DISANO CLASSIC, a DISANO Life és a DISANO AQUA.

Ez utóbbi az, amely 100%-ig vízálló, hiszen ez a család nem tartalmaz valódi fát – míg a többinél inkább a természetes hatás elérésére törekedett a gyártó, ám azok is rendkívül strapabírók, jól tisztíthatók, és egy bizonyos mértékig vízállóak, vagyis szakszerű megfogalmazással élve: nedvességállóak.

A vinyil burkolatokról már beszélgettünk korábban - viszont az egészségre gyakorolt hatásukról még nem sok szó esett. Mit érdemes tudunk róluk, illetve milyen lehetőségeink vannak ma a vinyl burkolatokat illetően, és ezek milyen további előnyökkel szolgálhatnak például egy kisgyerekes, kutyás család számára - az egészségnek és a strapabírásnak egyformán jelentős szerep kell, hogy jusson?

A minap láttunk éppen egy nagy szakmai felmérést egy külföldi konferencián arról, hogy az elmúlt évtizedben milyen burkolatot vásároltak leggyakrabban az emberek otthonaikba. Nos, a reprezentatív felmérésből szépen látszott, hogy a hidegburkolatokat egyre inkább kezdi kiszorítani már a laminált, és mióta megjelentek a vinyl padlók, azóta ezek bizony egyre nagyobb teret hódítva maguknak, egyre nagyobb „szeletet” foglalnak el abból a bizonyos tortából, - elvéve egyre újabb és újabb teret a laminálttól is - melyet a világ összes, különböző anyagú és fajtájú padlóját szimbolizálta az infografikus ábrákon.

Strapabírást illetően is rendkívül jól teljesít a vinyl, amennyiben jól és szakszerűen történt meg a burkolás. A vinylt azt ugye ragasztani kell, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen a beton, az alap – hiszen ettől függ majd a ráhelyezett burkolat tartása is. A vinylhez ideális a teljesen sima, úgynevezett „tükörbeton”, mivel ezek a padlók mindössze 2-3 mm vastagok csupán, de már létezik olyan vinyl padló is, amelyklikkes rendszerben kapható, ezek már elbírnak némi egyenetlenséget, ahogyan a laminált padlók is.

Azon túl, hogy praktikus, mert vízálló, mert strapabíró, és még szép is – a természetes hatású dekoroknak, felületeknek köszönhetően – az egészségre sincs semmilyen káros hatása.

Sőt, még abból a szempontból is nagyon praktikus, ha szeretnénk kipróbálni, feltenni otthonunkban a vinylt, hogy egységes legyen a lakáskép, és mindenhol azonos burkolat fusson – azonban a fürdőszobát nem akarjuk szétverni, akkor akár rá is burkolhatjuk a korábbi csempére, kőre az új vinyl burkolatot…

És végezetül néhány szó a dizájnról: milyen anyagból vannak ezek a speciális melegburkolatok, és milyen felületekkel, textúrákkal találkozhatunk az egyes családokban?

A családokat nehéz lenne felsorolni, a dekorokat, színeket pedig méginkább! Az biztos, hogy a mai innovatív gyártók már szinte tökéletes részletességgel és pontossággal képesek visszaadni akár még a műanyag felületeken is a fa erezetét vagy a kő különleges, semmihez sem hasonlító textúráját.

A dekorokat a fa és a kő gyönyörű és abszolút élethű fotóinak segítségével kasírozzák rá az alapra, a trendeket pedig nemhogy követik, de alakítják is a gyártók – mindig arra felé mennek, amerre változik a világ. Ma például a természetes fa melegsége, és annak minél természetesebb látványa az egyik legnagyobb trend, de léteznek már a kő hideg hatását a melegburkolat természetes melegségével párosító izgalmas megoldások, vagy a stílusokhoz illeszthető egyedi textúrák is.

A vinyl burkolatok ugyanis tökéletesen alkalmasak arra, hogy különleges felületű, egyedi hatású, vagy bizonyos stílusú tereket tervezzünk meg velük, mint például a loft, az industrial, a rusztikus, az időtlen vagy a minimál…

Fahatású, kőhatású vinyl padlók elérhetőek ma már a legvilágosabb, tört fehér árnyalatoktól kezdve az egészen sötét antracit szürke vagy a gyönyörű ébenfa vagy mahagóni színekig, melyekkel valóban sajátos eleganciát adhatunk otthonunk, környezetünk belső tereinek.

És ha visszatérünk cikkünk elejéhez, az őszi szüreti hangulathoz – akkor hadd említsünk meg még egy abszolút ide illő érdekességet az IBD Magyarország kínálatából: Ez pedig a Marmorin gyönyörű dézsamosdója, mely tökéletesen beleillik az őszi, szüreti hangulatba, vagy a nyári natúr hatású terekbe – így ha éppen a nyaraló vagy a hétvégi ház felújítását végezzük éppen, akkor nincs is ehhez tökéletesebb választás!

A mosdó nagy, öblös medencéjének köszönhetően praktikus is, hiszen ideális kézi mosáshoz, hosszan tartó mosakodáshoz, vagy bármilyen más tevékenységhez – a design pedig önmagáért beszél…

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika