Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Játsszunk fényekkel és színekkel - a fa csodás árnyalataival!

Dió, mogyoró, tölgy, nyír vagy mahagóni? Válasszunk kedvünk, hangulatunk szerint, és gyönyörködjünk otthonunk természetes, melegséget sugárzó szépségében! A fa csodálatos színei és árnyalatai azonban még többet nyújtanak számunkra, mint hinnénk… Ha ügyesen trükközünk a lerakás módjával, a laminált padló széleinek megválasztásával – akkor még többet hozhatunk ki a térből optikailag!

Amikor egy tér hangulatát, hatásait szeretnénk valamilyen módon átformálni, megváltoztatni, szinte minden esetben növelni, tágítani szeretnénk a teret a lakókörnyezetben, és nem csak azért, mert ez a trend – hanem azért, mert szeretjük azt érezni, hogy van terünk, van levegőnk és elég férőhelyünk mindenhez. Ennek az érzésnek a megteremtése sok tudatos döntést kíván ugyan, de számos remek trükkel könnyedén megvalósítható – ha ténylegesen nem is, de optikailag mindenképpen.

Az egyik kiváló megoldás – azon túl, hogy nem zsúfoljuk tele nehéz, fajsúlyos bútorokkal a helyiséget – a világos, különösen a fényes színek használata, alkalmazása.

A tágas, légies terek a beáradó, bőséges természetes napfénynek köszönhetik friss és légies mivoltukat elsősorban, azonban ezt mi is megtámogathatjuk olyan tárgyakkal, anyagokkal és felületekkel, melyek szépen visszaverik a fényt, s ez által optikailag nagyobbá, tágasabbá varázsolják a helyiséget.

Leginkább a falak és a padló színeivel érdemes játszanunk – hiszen ezek a legnagyobb felületek, melyekkel ténylegesen meg tudjuk változtatni az adott szoba vagy helyiség hangulatát, tágasságát illetve tér-érzetét.

A színek tónusán túl azonban nagy jelentősége lehet az árnyalatoknak, melyekkel az adott helyiség melegebb, semleges vagy éppen hűvösebb összhatást, érzetet kaphat.

A természetes fa árnyalatai remek játékot kínálnak mindehhez!

Ha a világos, natúr árnyalatoknál maradunk is, akkor is bőven van lehetőségünk a színek, árnyalatok és textúrák variálására.

Szerencsére, a mai laminált padlók ezer és ezer féle árnyalatot, felületet, textúrát, formát, méretet és még megannyi lehetőséget kínálnak számunkra a tartósság és a kényelem elérésén túl a hangulati, optikai hatások egyéni igényeink, személyes elképzeléseink szerinti kialakítására.

A www.dreamfloor.hu/laminalt_padlo_53 oldalon például az általunk kedvelt legfőbb árnyalatcsoportok – mint világos, közepes vagy sötét árnyalat – választhatunk fő kategóriát, majd ezen belül persze finomíthatunk a keresésen.

Meg fogunk lepődni, hogy világos, fa erezetes, fa mintás lapokból is mennyi szín, mennyi anyag és felület áll a rendelkezésünkre!

A nyírfa köztudottan egy világos fa árnyalat, de a fehér tölgy – melyet a parketta és laminált padló és parkettagyártók „oak white” vagy „oak light” néven kínálnak – szintén számos változatban, variációban tűnik fel.

Ezek inkább hűvös árnyalatok, bár kétségül szép, tágas hatást tudunk velük elérni. Melegebb tónusú, bútorokkal, jól megválasztott meleg fényű lámpákkal vagy ledekkel azonban nem lesz rideg az összhatás.

Aki azonban szereti a hűvösebb fényeket, és a kifejezetten modern, króm, fémes árnyalatokat otthonában, számukra inkább a még mindig világos, ám tónusát tekintve melegebb árnyalatokat javasoljuk, mint amilyen a fenyő, vagy a tölgy klasszikusabb árnyalata.

Elképesztően sok szín és felület található meg még egyetlen fa fajta textúráján és árnyalatán belül is – a tölgy pedig, mint az egyik legkeményebb és legtartósabb fa – kiváló alternatívát kínál minderre.

Az egészen hűvös hatású OAK GREY árnyalattól elindulva, az ALBERTA OAK POLAR vagy a PURE OAK füstös barna árnyalatai után, a középárnyalatokon is túljutva, egészen más összhatást ad egy már kifejezetten meleg tónusban tündöklő, enyhén sárgás, aranyló WESTERN OAK vagy a vöröses, már-már mahagónira emlékeztető LIMED OAK árnyalat…

A számos fantázianév azonban nem mindig takarja a valóságot, sok esetben nem is értelmezhető szó szerint – így a lehető legjobban akkor járunk, ha csak lehetőségünk van, megnézzük élőben is a már kedvenc, kiválasztott színeket.

Ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk különösebben manipulálni a térhatással, és az optikai trükközéssel – hanem inkább a természetességet, a fa természetes, meleg árnyalatait élveznénk otthonunkban – akkor célszerű a közép árnyalatok, közepes árnyalatok között nézelődnünk.

A tölgyek, tölgy árnyalatok itt már jóval meleg színvilágát láthatjuk itt – mint például a gyönyörű, szinte már krémes hatású OAK HONEY – vagy az igazán érdekes, kicsit rusztikusabb textúrát felmutató OXFORD OAK, oxfordi tölgy világa.

A különböző pácok, pácolt fa hatású felületek már itt is megjelennek, azonban a sötét árnyalatú laminált padlók és parkettákra rászűrve már egészen izgalmas, egzotikus megjelenésekben is gyönyörködhetünk, mint az OAK BLACK TEXTURED vagy a BLACK PINE típusok például…

Itt már számos olyan szépség is feltűnik, mint a dió, a cseresznye vagy a mahagóni árnyalatai, melyeket gyönyörű kontrasztba állíthatunk elegáns, hófehér bútorainkkal, és mégis meleg, otthono9s érzetet kapunk a hűvös fehérek mellett is a meleg dió, tölgy vagy mahagóni árnyalatoknak köszönhetően.

Illetve nagyon közkedveltek manapság a tigrisfa, tigris csíkozású fa mintázatok is  - melyek azonban nem annyira a természetes fa felületeit adják vissza a térben, hanem inkább annak stilizált változatai, a tervezők sajátos elképzelései alapján jöttek létre.

A tölgyek és a dió azonban számos igényt kielégít, hiszen ezer és ezer arcát, árnyalatát és mintázatát mutatja meg nekünk, és ez az elképesztően sokféle választék, kínálat évről évre gyarapodik, megújul, hiszen a gyártók folyamatosan követik a legújabb trendeket, és újabb és újabb színekkel, árnyalatokkal és felületi hatásokkal kápráztatnak el bennünket!

A vintázs, kopottas hatást éppúgy meg tudják ma már valósítani egy igényes parketta vagy laminált padló felületén – mint a fényes, lakkhatású, kifejezetten elegáns felületeket.

Mindezeken túl, a színek és fények hatásai mellett van még egy nagyon lényeges dolog, amivel tudunk játszadozni, manipulálni még a jobb, számunkra kedvezőbb térhatások érdekében. Ez pedig nem más, mint a padlóink felületi osztásai, és a fózolás egyedi tulajdonságai.

Nem mindegy ugyanis, hogy az adott padlónk – mely ugye nagy felületen jelenik majd meg a térben – milyen osztásban lesz látható, hogyan töri meg a homogén felületet az egyes lapok osztása, és mérete.

Korábban már írtunk az osztásokról és a fózolás technikájáról is a laminált padlók esetében – azonban nem árt újra, legalább néhány gondolat erejéig feleleveníteni a tudnivalókat.

Egy parketta vagy laminált padló lehet egyosztásos, osztás nélküli – ilyenkor a deszkák egészen hosszúak, hosszabb, keskenyebb teret eredményeznek.

A kettő – vagy három osztásos változatokkal azonban már hol hosszabb, hol rövidebb parketta sávokat tudunk váltogatni egymás mellett, így kifejezetten izgalmas összhatást tudunk elérni így.

Az sem mindegy egy térben, hogy azt milyen méretű lapokkal burkoljuk!

Az EGGER-nél például találunk ugyanazon színből, árnyalatból többféle méretet is, így a tágasabb nappaliban elérhetjük ugyanazt az összhatást, arányokat, mint egy jóval kisebb szobában – a szín, a textúra ugyanaz, a méret pedig a szoba, a helyiség függvényében változtatható.

A fózolás – vagy annak hiánya – is sokat dobhat, módosíthat egy-egy helyiség hangulatán, megjelenésén, de még a laminált padló vagy parketta lapok lerakásának iránya is.

Ezekkel könnyedén eljátszadozhatunk online is, hiszen a https://dreamfloor.hu/otthontervezo szerkesztői egy remek, nagyon egyszerűen használható tervezőprogrammal lehetőséget adnak számunkra, hogy már a vásárlás előtt némi képet kaphassunk a színek, irányok, osztások vagy éppen a fózolás különféle megjelenéseit illetően, így már körülbelül tudni fogjuk, milyen elrendezést, méretet vagy színvilágot szeretnénk az adott helyiségbe!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére