Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Sötét árnyalatokban gondolkodik?

Íme, a ma legdivatosabb sötét laminált padlók…

Mesés ébenfa, fekete fenyő, patinás vagy pácolt hatású sötét tölgyek különböző, hideg-meleg árnyalatai várnak a természetkedvelőkre, ahogyan az antracitszürke beton és kő mintázatai ejtik majd rabul a modern terek szerelmeseit… Azonban a laminált padlók világában még mindig újdonságként hat a homogén, fényes csokoládé, ahogyan az igazán merész és exkluzív lakkhatású fekete árnyalata is…

Amikor új vagy éppen megújulás előtt álló otthonunkat, irodánkat, vagy bármilyen más beltéri környezetünket tervezzük kialakítani, a méret és az elrendezés lényeges szempontjai után a soron következő máris a szín, az árnyalat lesz.

Hiszen, ha már megvan a tájolás, adottak a méretek, kitaláltuk a szobák, a helyiségek elrendezését – akkor jön a következő kérdés: milyen színek, árnyalatok domináljanak majd az egyes helyiségekben?

Sokan úgy vélik, minél kisebb az adott helyiség, annál előnyösebbek lesznek majd a világos, fényes árnyalatok - melyekről köztudott, hogy optikailag tágítják a teret.

Nos, ez valóban így is van, de mi van akkor, ha a mi tereink éppenséggel akkorák, hogy nem szorulnak rá sem az optikai tágításra, sem pedig arra, hogy behódoljunk a világos, fényes minimálnak, amivel már az őrületbe kergetnek bennünket… Manapság szinte minden második cikkben, lakberendezési magazinban erről olvashatunk…

De mi van akkor, ha mi pont, hogy ennek az ellenkezőjét szeretnénk: szűkíteni, kellemesen kuckóssá, otthonossá varázsolni a tágas, egylégterű enteriőrt?

A sötét árnyalatokkal is tudunk ugyanis gyönyörű, modern tereket tervezni, és még csak azt sem mondanánk, hogy minden esetben zsugorítja, kisebbnek láttatja a teret, a helyiséget.

Egy gyönyörű, sötét padló mellé nagyon szépek a kontrasztos, hófehér bútorok, melyek szintén tágabbnak láttatják a teret oly módon, hogy a padló ugyan talán némileg keskenyebbnek, viszont a falak és a tér felső harmada lényegesen összeszedettebbnek, kevésbé zsúfoltnak tűnik majd.

Pláne akkor, ha az általunk választott bútorok függesztve kerülnek a térbe, nem állnak súlyos, nehéz lábakon, a polcok pedig zárt elrendezésűek, melyeknek köszönhetően rendezett, egységes szobaképet kapunk.

Ugyanakkor nagyon sok múlik a szín mellett a mintán, az egyes deszkák hosszán, és a lerakás irányán is!

Ezekről már írtunk ugyan korábban is, de talán itt is érdemes feleleveníteni ezeket az igazán hasznos tudnivalókat.

Ha izgalmas látványt, érdekes texturáltságot szeretnénk látni a padlón, akkor a HARO Design Arteo Walnut – vagy a hozzá hasonló különleges típusú laminált padlókat ajánljuk figyelmébe, melyekkel változatos, mutatós tereket alkothatunk akkor is, ha a bútorunk egyszerűbb, homogénebb – vagyis maga a berendezés nem annyira látványos.

Kisebb, finomabb textúrát, ezáltal homogénebb tereket kapunk egy ilyen már természetesebb fára hajazó, mutatós választással, mint amilyen a HARO gyár Plank XL 4VM French Smoked Oak Textured elnevezésű terméke, melynek különlegességét a mind a négy oldalon történő fózolás, illetve a nagy, XL-es méret (1800 x 248 mm) adja meg leginkább. Egy ilyen terméknél szépen kijön majd a különböző tér-arány játék, mellyel akár hosszában, akár keresztben, akár sréen burkolva az egyes lapokat egészen más összhatásokat érhetünk el.

Azoknak, akik szeretik a természetes, pácolt fa hatású felületeket, és a bútorok illetve a lakás egyéb burkolatai, anyagai szempontjából mind a középtónusú, mind a sötétebb árnyalatokhoz keresnek egy komplexen hozzá illő családot, akkor érdemes az EGGER számos, rendkívül trendi és változatos kollekció között is szétnézni. Külön ajánljuk figyelmébe ezt a gyönyörű fekete fenyű árnyalatot és textúrát, mellyel egyértelműen meleg, otthonos, természetközeli összhatás érhető el a terekben.

Hosszútávra, 20 éves időtartamra ajánlja a gyártó ezeket a kellemes, korrekt árban kapható termékeket, melyeknek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, annyi féle színben, árnyalatban kaphatóak. Ha kicsivel homogénebb, sötét fa árnyalatot keresünk, akkor, íme, az EGGER Lumber Jack névre hallgató, szépséges modellje, melynek külön előnye a természetes hatása mellett a homogén, jól illeszthető, egyszerűbb textúra – mely egyedi, különlegesebb bútorainkat is szépen kiemeli egyszerű, finom hátteret adva számukra.

És mi van akkor, ha tiszta feketét szeretnénk, alkalmazkodva a fekete-fehér összképhez, vagy egy modernebb szobabelsőhöz – miközben mégis szeretnénk a természetes, fa textúrákat is látni, megjeleníteni?

Erre az esetre is legalább három választ és megoldást tudunk mondani kapásból, mint a Plank XL 4V Oak Black textured szépséget a HARO Disano Classic sorozatából, de aki a különleges textúrák híve, annak egy igazi gyöngyszem lehet a most rendkívül trendi, textil illetve papír hatású Papyrus Onyx Textil Design Single-Colour terméke, szintén a HARO-tól.

Ha pedig a fekete, mégis texturált vonalból olyat választanánk, amely 100%-osan vízálló, hogy a fekete-fehér összhatás, vagy a sötét terek harmóniája a fürdőszobában is kijöjjön, akkor az AQUA STEP TRAVERTIN ANTHRACITE modelljét kiemelten ajánljuk figyelmébe, mellyel biztos lehet a 100% vízállóságban, lévén, hogy ezek a termékek nem HDF alapúak, hanem egy speciális, szintetikus gyantából készült üreges méh-sejt hordozó anyagra lettek legyártva.

Annak, aki nem ragaszkodik a mély feketéhez, hanem inkább a sötét burkolatok közül a szürke árnyalatokat keresi, annak is számos ajánlatunk van. Legyen az homogén, kő – illetve fa hatású felület, a szürke padló nem csak nagyon divatos, hanem rendkívül hálás is, hiszen a hűvös színek, a mély vörös, a tűzpiros és a hófehérek, és az ezüst, krómozott felületek, dekorációk éppen olyan jól társíthatóak hozzá, mint egy szép meleg napsárga, vagy élénk fenyőzöld kanapé. Egyedi, látványos bútorainknak is tehát kiváló háttere lehet, miközben szinte bármilyen stílusban, térben megállja a helyét – és attól függően, hogy milyen irányban, milyen hosszúságban szeretnénk burkolni a lapokat, számos variációs lehetőséget nyújthat számunkra.

A szürkének ugyanakkor megvan az a remek tulajdonsága is, hogy ezt a színt ma már bármilyen anyagból elérhetjük, a szürke fahatású felületeket számtalan erezettel és textúrával választhatjuk, miközben a kőhatású, illetve beton hatású felületek is teljes értékűek ma már az innovatív, egyre szélesebb laminált padló piacon.

És akkor még nem is szóltunk az IBD Magyarország Kft által forgalmazott, csodaszép, elképesztően elegáns lakkhatású, fényes, homogén felületekről, az ELESGO padlóiról, melyek közül nem csupán a világos, vagy az élénk színek közül válogathatunk, hanem akár gyönyörű csokoládébarna, vagy ébenfekete lakk változatokban, különböző elrendezésekben, fózolt illetve osztott változatokban bővelkedő kínálatból válogathatunk…

Szeretne még többet megtudni, vagy élőben is szívesen megtekintené kedvenc sötét árnyalatait? Akkor várjunk szeretettel bemutatótermünkben!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére