Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Padló ápolás kisokos

Hogyan tisztítsuk, ápoljuk helyesen a laminált illetve a vinyl padló felületeket?

Az tény, hogy a laminált padló korántsem olyan kényes anyag, nem igényel olyan magas szintű törődést (pl. olajozást) mint a gyönyörű, természetes valódi fa parketta – ám itt is érdemes betartani néhány alapszabályt, hogy a padló felülete, annak épsége-szépsége hosszútávon megőrizhető legyen.

Első és legfontosabb, hogy mind a laminált, mind pedig a vinyl padló felületét tilos csiszolni, bár van aki azt állítja, hogy lehet, ne higgyünk nekik! (Vélhetően ők összekeverik ezt az anyagot a szalagparkettával, melynek csiszolással és újralakkozással javítható a felülete.)

Fontos, hogy kerüljük továbbá a maró, savas kémhatású anyagokat is, ezek ugyanis egy bizonyos idő elteltével mintegy felére lecsökkentik a parkettánk, azaz a laminált padló vagy a vinyl padló fényét.

Porszívózni, és enyhén nedves, jól kicsavart törlőruhával vagy moppal felmosni természetesen lehetséges, sőt kell is, azonban ezeknél a tisztítási módoknál is ügyeljünk az alábbiakra:

Porszívózásnál elsősorban arra figyeljünk, hogy a porszívó fején lévő görgő puha legyen, és ne karcolja össze még véletlenül sem a padló felületét!
Ha úgy érezzük, hogy időszerű a felmosás, akkor jól kicsavart nedves ruhával fel is törölhetjük a padlót, a vízbe akár a kereskedelmi forgalomban kapható kifejezett padlóápoló szereket is tehetünk, persze csak mértékkel. Érdemes a vásárlásnál megnézni, hogy ezek ne tartalmazzanak olajokat, vagy viaszt, mert a felső réteg ezt úgysem szívja be, csupán megtapad a felső réteg felületén, és foltokat, csúszós felületet okozhat, ami pedig balesetveszélyes.
 Amire még a felmosásnál kiemelten ügyelnünk kell, hogy ez semmiképpen se bő vízzel történjen, mert ha túl nagy mennyiségű vizet juttatunk a padlónk felületére, akkor annak dekorrétege felduzzadhat, púposodhat a felülete, és idő előtt tönkremehet.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy a frissen lerakott laminált padlót és vinyl padlót nem szabad rögtön felmosni, miután lerakták, várjunk kb. két hetet az első felmosásig! Majd a későbbi tisztításnál is érdemes odafigyelni, hogy tényleg csak enyhén nedves lehet az a felmosóruha, mellyel majd felmosunk.

Jó tipp, ha közvetlenül a lerakás után vízzáró tömítőanyagot alkalmazunk, és ezzel töltjük ki az illesztéseknél keletkező hajszálvékony réseket. Így a víznek még kevesebb esélye lesz majd beszivárogni a padló rései közé.

A lehető legjobban pedig akkor járunk el, ha kifejezetten a laminált padló ápolásához való, laminált padló- tisztítószert és mopot használunk. A hozzá való tisztító folyadékot nagyon egyszerű használni, és gazdaságos is: egy kupaknyi tisztítószert adjunk hozzá 10 liter vízhez.

Ha jó minőségű laminált illetve vinyl padlót választunk, akkor nem kell túl sűrűn tisztítanunk ugyanis e padló fajták felületi tulajdonságainak köszönhetően jóval kevésbé tapad meg a szennyeződés, így nem igényelnek erőteljes, agresszív tisztítást.

Ahhoz, hogy még kevesebbszer kelljen tisztítani, ügyeljünk már eleve a tisztaságra otthonunkban: szemcsés szennyeződést (pl. homokot, sarat) lehetőleg ne hordjunk be a lakásba, már csak azért sem, mert ez is könnyedén megkarcolhatja a felületet, illetve fontos továbbá, hogy megóvjuk a padlót a bútorok okozta sérülésektől is. Ezt a legkönnyebben a bútorok lábaira ragasztandó filc anyagból készült alátétekkel, illetve a görgős székek görgőinek puhára cserélésével oldhatjuk meg, vagy króm lábú székeinket inkább emeléssel mozgassuk, s ezeknek ab lábai alá is ragaszthatunk valamilyen alig látható, de puha anyagot.

Laminált padló esetén ügyeljünk arra, hogy a kiömlő vizet azonnal itassuk, töröljük fel – illetve amennyibe ez túl gyakran megtörténik, vagy kifejezetten vizes helyiségekbe szeretnénk kedvező áron szép, fahatású, fa mintázatú burkolatot, akkor válasszuk inkább a víznek is ellenálló, és kiemelten strapabíró vinyl burkolatokat.

Ha megfogadja tanácsainkat, hosszú évekig gyönyörködhet majd az új padló szépségében, és ha mindehhez még komoly gyártótól választ minőségi padlót, akkor évekre biztosította otthona egyik legfontosabb alapját. És, ha belegondolunk, hogy mind a HARO, mind az EGGER 20 éves garanciákat ad az egyes laminált padlókra, akkor valóban nincs mitől tartanunk. A többi pedig már csak rajtunk múlik!

Így ápoljuk helyesen a gyönyörű, élő fa parkettát!

A természetes anyagok korát éljük, egyre többen választanak otthonukba szép, natúr köveket, vagy, kellemes meleg hatású fa anyagokat. A valódi fa pedig különösen értékes, és lévén, hogy élő anyag, bizony ápolni, gondozni kell. Ahhoz, hogy hosszú időn át megőrizhesse szépségét, a valódi fa parketta igényli a megfelelő ápolást és felületkezelést. Ám ahhoz, hogy fa parkettánk számára a megfelelő felületkezelést adhassuk, érdemes megismerkednünk a különféle felületekkel…

Egy szép valódi fa parketta épp attól egyedi és megismételhetetlen, hogy alapanyaga a természetes, valódi fa. És lévén, hogy a fát a természet alkotta meg, a belőle készült termékeket is természetes anyagokkal érdemes ápolni, hogy azok hosszú időn át szépséget sugározzanak.

A fa ugyanis „élő anyag”, és - ahogyan mi, emberek is – a szélsőséges klimatikus változásokra szintúgy érzékenyen reagál. Éppen ezért egy fa padló, bármilyen körülmények közé is kerül, igényli az anyagának, felületének megfelelő kezelést és ápolást. Szerencsére a komolyabb gyártók – mint például a több száz éves múltra visszatekintő HARO – ezek jelentős részét már a gyárban elvégzi helyettünk

De nézzük meg előbb általánosságban, hogy mire van szüksége egy szép, valódi fa parkettának otthonunkban!

Ahhoz, hogy fa parkettánk valóban hosszú élettartamot élhessen meg otthonunkban, ennek biztosítását a megfelelő, 18-20 Celsius fokos hőmérséklettel, és egy 50-60%-os, relatív páratartalommal tudjuk biztosítani. Ezek az értékek felelnek meg a fa számára természetes klímának.

Mivel ilyenkor, a téli hónapokban, a fűtés szezonban a levegő páratartalma drasztikusan csökken, a fa parkettéval ellátott helyiségekben érdemes zöld növényekkel, vagy a nagyobb áruházakban már kapható páradúsító rendszerek alkalmazásával és rendszeres szellőztetéssel biztosítani a levegő megfelelő páratartalmát.

Ezzel ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a szép, természetes, valódi fából készült parketta elemek összeszáradjanak, idő előtt megrepedezzenek, esetleg felduzzadjanak.

A megfelelő hőmérséklet mellett a faparketta ugyanolyan ápolást és rendszeres tisztítást igényel, mint bármely más anyag. A fa padló burkolat tisztítását, portalanítását végezhetjük porszívóval, vagy száraz portörlővel. A nedves felmosóronggyal történő felmosást, illetve a takarítógépekkel történő vegyszeres tisztítást érdemes teljesen mellőzni, hiszen kárt tehetnek a fa anyagában. Jól kicsavart nedves ruhával feltörölhetjük, majd utána érdemes szárazzal is áttörölni, felitatni a nedvességet, mert erre valamennyi fa – és laminált padló igen érzékeny.

Érdemes arra is ügyelnünk, hogy ne sértsük meg az anyagot: a bútorok, székek lábára ragasszunk filc anyagból készült alátéteket, hogy megóvjuk a szép burkolatot a karcolódástól, görgős székeinket pedig „H” típusú görgőkkel válasszuk, vásároljuk. Jó tudni ugyanis, hogy az egyes, különböző padló felületekre más és más típusú szék görgő ajánlott. Mind a keményebb, laminált padló felületekre, mind a puhább faparkettára, és az egészen puha szőnyegpadlóra más és más fajta görgő való - mind a székek görgője, mind pedig a padlóink élettartama érdekében. A keményebb padlók felületére tervezett görgőket például egy puha gumi felülettel látják el, melyek nem csak védik a padlót, de a székünk túlzott csúszkálását is megakadályozzák.

Ha Ön is a gyönyörű, modern, olajozott hatású vagy a szó szerinti értelemben olajozott, ápolt fapadló mellett tette le a voksát, ehhez csakis gratulálni tudunk, mert a lehető legszebb, legtermészetesebb, legegészségesebb választás!

Az olajozott parketta legfőbb jellemzője ugyanis a természetes, szép, naturális megjelenés, és a természetes anyagnak köszönhetően hosszú élettartam, amennyiben persze megfelelő ápolást biztosítunk értékes padlónk szépségének.

A frissen olajozott felületeket érdemes eleinte több ízben is áttörölni ápoló olajokkal átitatott törlőkendővel, legalábbis addig, míg nem veszi fel a padló szerkezete a végleges formáját. Ezután, később az évente két alkalommal történő olajozás is elegendő lesz, hogy a természetes fa kiszáradását megelőzzük – főként az erősebb igénybevételnek kitett, nagyobb forgalmú helyeken.

Emellett természetesen a napi szintű tisztítás – szárazon (partvis vagy porszívó segítségével) valamint az enyhén nedves időnkénti óvatos felmosás éppen úgy elengedhetetlen. Ám ehhez sem mindegy, hogy mit, milyen ápolószereket alkalmazunk!

Nézzük is meg konkrétan, hogy a HARO parkettagyár hogyan különbözteti meg az egyes felületeket, és mit ajánl azokra célzottan.

Erős és könnyen kezelhető, strapabíró felület a PermaDur

Mindazoknak jó szívvel ajánljuk, akik erős, ám könnyen kezelhető parkettát keresnek. Ezeket a felületeket szárazon is tisztíthatjuk seprűvel vagy porszívóval, de szükség esetén nedves tisztítás is megoldható, melyhez a clean&green natural tisztítót ajánljuk. Sőt, ezeket a felületeket szükséges esetén akár meg is tudjuk újítani, a clean & green Aqua shield kezeléssel, ám itt arra felhívnánk a figyelmet, hogy a padlónk fényét illetően esetleges, enyhe színbeli változás előfordulhat!

Természetesen matt felület, a legoptimálisabb védelemmel: NaturaDur

Akik nem kedvelik a fényes felületeket, hanem inkább természetesen matt, és erős védelemmel ellátott felületeket szeretnének, azoknak a NaturaDur természetes felületi réteget ajánljuk, ez egy természetes olajos hatású kinézetet ad, melyet már a gyárban eleve elláttak a tökéletes védelemmel, és biztonsággal. Ez a felület ugyanakkor a mindennapi használat során is igen könnyen gondozható, ápolható.

Szárazon seprűvel, porszívóval ezt is ugyanúgy tisztíthatjuk, ám szükség esetén a nedves tisztításra is van lehetőség, mégpedig a Clean&Green Natural termékkel a HARO-tól.

Ennél a felületnél is végezhetünk megújító kezelést, ha szükségét érezzük, a clean & green Aqua shield elnevezésű termékkel, ám az esetleg színbeli eltérésre érdemes felkészülnünk.

A természethez legközelebb álló olaj, illetve waxréteg: a BioTec

A természetes olajokhoz, vagyis a természethez legközelebb álló olaj, waxolás ezzel a termékkel a legoptimálisabb! Mindazoknak ajánljuk, akik az olajozott (hatású) parketta burkolatot kedvelik, melyet kevés gondozással is elérhetnek.

A parketta felületét itt is tisztíthatjuk előbb szárazon (seprűvel vagy porszívóval), nedves tisztítás esetén pedig szintúgy a clean & green natural HARO termékkel. A csodás fa felületét pedig meg tudjuk újítani ennél a felületkezelésnél is a nagyobb igénybevétel után, ehhez nem más, mint a clean & green aqua olaj siet majd a segítségünkre. (Színbeli változás, a felület fényén szintén előfordulhat, erre majd készüljünk fel.) fényességben megjelenhet).

Lélegző, természetes, olajozott felület kedvelőinek: ez a NaturaLin Plus

Azoknak, akik egészen természetes, olajozott, lélegző felületet szeretnének a valódi fa parkettával elérni, nekik egyértelműen ezt a típust ajánljuk, mely valóban nagyon kifejező és természetes!

Az ápolás ennél a felületnél is történhet természetesen szárazon – seprűnk vagy porszívónk segítségével – de akár a rendszeres nedves tisztításra is lehetőségünk nyílik, melynél az áttörléshez a naturaLin Soap névre hallgató HARO termék nyújt megfelelő védelmet a kosz, sár – valamint nagyobb, erőteljesebb igénybevétel esetén a különböző kopások és esetleges és repedések ellen.

Ha ilyen nagy igénybevétel éri padlónkat, akkor gondoskodnunk kell a rendszeres felület megújításról is, melyet a naturaLin olajjal vagy Clean & Green Aqua olajjal tudunk megtenni. Színbeli változás – ahogyan a többi termék esetében – itt is megjelenhet a padló fényét illetően.


Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika