Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

A vinyl padló népszerűségének és felhasználásának titkai

 

Környezettudatos, mutatós, és minden enteriőrbe illik. A vinyl padló egyre keresettebb, és népszerűbb választás ma már. Ezek a mai vinyl padlók pedig már jócskán túlhaladták a korábbi linóleum ősöket: ftalátmentesek, egészségesek, és környezetbarát választásnak bizonyulnak…

 

A vinyl padló ugyanakkor egy olyan univerzális padló, mellyel otthonunk teljesen padlófelületét leburkolhatjuk – ugyanis vízálló, strapabíró felület így fürdőszobába, konyhába, nappaliba, előszobába, de akár még a garázsba is remek választás. Még dilettációs hézagot sem kell kihagyunk a különböző felületek találkozásánál! Szerencsés, mert így végig tudjuk vinni otthonunk teljes padlófelületén ugyanazt a színt, mintázatot, mellyel a tér – az egységes felületnek köszönhetően – tágasabbnak tűnik optikailag. 

Vagyis, a vinyl minden esetben egy szerencsés ideális választás tehát, sokoldalú, erős, látványos, és még az egészségünkre, környezetünkre sem káros.

(Fotó: Designflooring)

Akkor is bátran számolhatunk a vinyl padlókkal, ha nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekre keressük az ideális padlóburkolatot. A DESIGNFLOORING vinyl burkolatokkal a különleges, egyedi mintákat, színeket, és az extrém igénybevétel feltételeit is tökéletesen kielégíthetjük, miközben ezek a padlók ráadásul még költséghatékonyak is: léteznek ugyanis olyan vinyl padló családok a gyártó kínálatában, melyeket ragasztva kell lerakni a már meglévő burkolatra. 

Ahhoz azonban, hogy hosszú távon szép és tartós padlót alkossunk vele otthonunk, vagy irodánk helyiségeiben, néhány dolgot jó, ha figyelembe veszünk lerakásnál.

(Fotó: Youtube)


1. Az anyagot a lerakás/használat előtt akklimatizálni kell!

A burkoló anyag akklimatizálásához bontsuk azt ki csomagolásából legalább 24 órával a lerakás előtt, és helyezzük el őket úgy, hogy az egyes lapok, és deszkák fektetve legyenek a padlón. Így az anyag alkalmazkodik a burkolni kívánt helyiség klímájához, s ehhez hagyni kell némi időt neki, illetve biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, mely 18–26 °C közötti legyen. 


2. Fontos a helyiség nedvességtartalma is…

A Designflooring vinyl termékei csak olyan padlóalapra rakhatók le, amelynek nedvességtartalma kevesebb, mint 75%. Ezt RH-higrométeres méréssel bemérik.  Ha a higrométer 75% RH feletti értéket mutat, akkor mind a régi, mind az új padlónál egyaránt nedvesség elleni (DPM) réteg lerakása szükséges. Ám ezeket az instrukciókat megtaláljuk majd a „Padlóalap-előkészítés” szakasz ismertetőben részletesebben is. 


3. Padlóburokolás a Designflooring vinyl padlókkal

Amennyiben fa mozaiklap, járófa, lécpadló burkolatok vannak jelenleg az újraburkolni kívánt helyiségben, előbb ezeket a burkolatokat fel kell szedni, ha közvetlenül talajra, bitumenre vagy aszfaltra voltak lerakva - ezek ugyanis nem fedhetők vinyllel. 

Rétegelt lemezes padlók esetében a rétegelt lemezek összeeresztéseit üvegszál-erősítésű, kitöltő anyag részleges vagy esetleg teljes felületű felhordásával lehet simítani.  Szükséges lesz valamilyen felhordható primer, majd legalább 3 mm-nyi üvegszál-erősítésű kitöltő anyag is. (A 6 mm-nél keskenyebb rétegelt lemezes padlót forgácslapként kell kezelni ebben az esetben.) Amennyiben laminált padló van a helyiségben jelenleg, melyet majd vinyllel burkolnánk, előbb a régi laminált padlóborítást fel kell szedni, és az esetleg alatta lévő fóliákkal együtt el kell távolítani.
 

4. Kőlap, kerámia, mozaik vagy terazzo padlók burkolása vinyllel?

Amennyiben jelenleg kőlap, kerámia, mozaik vagy terazzo a padlóburkolatunk, mely helyett most vinyl padlót szeretnénk, akkor először is vizsgáljuk megtapasztaltunk, kérjünk tanácsot a forgalmazótól!) 

Keressünk gyengén tartó, kilazult vagy törött lapokat. Ezeket a laza lapokat távolítsuk el, és a mélyedéseket töltsük ki gyorsan száradó habarccsal. Zsírtalanítsuk, öblítsük le, majd érdesítsük fel a padlófelületet. Vigyünk fel primert illetve kiegyenlítő anyagot legalább 3 mm vastagságban. A régi csempe fugái felett a kiegyenlítő anyag behorpadhat, amelynek kiegyenlítésére szükség lehet egy második réteg primer és kiegyenlítő anyag felvitelére.
 

5. Beton és cementhabarcs aljzat esetén mire ügyeljünk a Designflooring vinyl padlók burkolásánál?

Ahol beton, cementhabarcs kiegyenlítő anyag található, ott az új betonpadló esetén a szennyeződés (cementtej, festék, vakolat stb.) eltávolítása érdekében tisztítsuk meg a padlót, majd primerrel alapozzuk le, és vigyünk fel ilyen alkalmazásra szánt kiegyenlítő anyagot legalább 3 mm vastagságban. A 75% RH felett mért nedvességű padló esetén a forgalmazónktól kérjünk további tájékoztatást, hogy a talajnedvesség ellen milyen réteggel érdemes még előkezelnünk a padlót?)

Amenyiben teljesen sima, tömör, rotoros simítású betonaljazattal fogunk dolgozni, akkor a rotoros simítású padlót fel kell érdesíteni felmarással vagy enyhe sörétezéssel, mielőtt a primert és a legalább 3 mm-es, ilyen alkalmazásra szánt kiegyenlítő anyagot felviszik. 
 

6. Padlófűtés és vinyl padló? Ez is lehetséges!

Ha padlófűtésünk van, vagy ha 100%-ig vízálló padló burkolatot keresünk, akkor a vinyl padló tökéletes választás! Ideális még akkor is, ha sietnünk kell a felújítással, vagy az építkezéssel: a vinyl padló ugyanis klikkes rendszerének köszönhetően nagyon gyorsan burkolható, és a burkolást követően azonnal használhatjuk is! 

A DESIGNFLOORING padlódeszkák és padlólapok lerakhatók padlófűtéses padlóra is, azonban ilyenkor hőszigetelést kell alkalmazni, hogy a felületi hőmérséklet ne emelkedjen 27 °C fölé. Univerzális, magas hőmérsékletű (HT) vagy Epoxi ragasztót kell használni. 

A padlófűtést 48 órával a padló lerakása előtt és után, valamint munka közben tartsuk kikapcsolva, majd a hőmérsékletet fokozatosan (tipikusan 3 °C/óra felmelegedési idővel) növeljük a kívánt hőmérsékletig. (Amennyiben elektromos padlófűtéssel rendelkezünk, szíveskedjünk a gyártónál érdeklődni, hogy az általunk használt fűtőrendszer összeegyeztethető-e az általunk választandó padlóburkolatokkal). 

A hálós/huzalos fűtést üvegszál-erősítéses kiegyenlítő anyag alaprétegbe kell beágyazni úgy, hogy az a huzalokat, illetve a hálót lefedje. Erre záró alapozóként egy második réteg primer és üvegszál-erősítéses kiegyenlítő anyag kerüljön. Ez a beton illetve a fa szerkezetű padlóalapokra egyaránt vonatkozik. A betonba ágyazott, csővezetékes padlófűtés esetén a legalább 3 mm-es, ilyen alkalmazásra szánt kiegyenlítő anyag felvitele előtt a felületet még primerrel alapozni kell. 
 

7. Teraszbeépítés is lehetséges vinyl padlóval!

Az olyan teraszoknál, ahol 50 °C feletti hőmérsékletek is előfordulhatnak (például egy teljesen beüvegezett, déli fekvésű terasz esetében), ott a padlót Epoxi ragasztóval kell lerakni. 

Ilyenkor különösen fontos, hogy a beépített terasz hőmérsékletét 24 órával a padlólerakás előtt, valamint a lerakás ideje alatt, és még az azt követő 24 órában is végig 18 és 26 °C között tartsuk. Javasolt valamint az ilyen helyen történő padlólerakás előtt és után 48 órára eltakarni az ablakokat, hogy a nap biztosan ne hevítse túl a felületet.

A ragasztós vinyl padlók azonban, ha ügyelünk a szakszerű és helyes burkolásra, hőmérsékletre, nedvességtartalomra az aljzatokat illetően – számos helyen és helyzetben tökéletes hosszú távú, és tartós megoldást biztosít számunkra!

(Fotó: Designflooring)


Fedezze fel Ön is a vinyl padlók sokszínűségét: látogasson el az IBDesign bemutatótermébe, ahol hozzáértő munkatársaink segítenek kiválasztani az Ön igényei szerinti, illetve a kívánt burkolási hely számára leginkább megfelelőt!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin vinyl vizallo-padlo

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika