Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Légy Te a burkoló otthonodban!

Az egyszerűen telepíthető vinyl padlókkal ez gyerekjáték lesz…

Többször írtunk már a vinyl padló számos előnyéről, azonban most ennek az egyre népszerűbb, és valóban rendkívül praktikus, sokoldalú padló típusnak a technikai oldalát közelítjük meg: hogyan épül fel a vinyl padlók szerkezete, és miként burkolhatjuk a különböző aljzatokra, felületekre, és mi a telepítés pontos menete…

Otthonunkban akár az egész ház burkolására alkalmas a vinyl, de bátran választhatjuk irodába, üzlethelyiségbe, de még fitnesztermek és akár autószalonok aljzatának burkolását is megoldhatjuk a szinte verhetetlen vinyl padlókkal! 

Ami leginkább jellemzi ezt a padló típust, röviden összegezve, az a nagy terhelhetőség, a kemény, ellenálló felszín, az óriási szín – és mintaválaszték, a kortárs dizájn, a könnyű lerakhatóság, és ráadásul nem mérhető a káros-anyag kibocsátása sem, vagyis, össze sem lehet hasonlítani a korábbi linóleum vagy PVC padlókkal.

(FOTÓ: DESIGNFLOORING)

Magas ellenálló képessége és 100%-ig vízálló tulajdonsága révén alkalmas mind a vizes helyiségek, mind pedig a kifejezetten nagy forgalmú helyiségek burkolására, miközben mégis egy kellemes, lábmeleg, puha talajt adnak a lábunk alatt, hiszen a vinyl egy erős, jó minőségű, sokoldalúan felhasználható melegburkolat!

A vinyl padló szerkezeti felépítése

A vinyl padlóburkolat szerkezete alapján négy szerkezeti rétegre osztható: a stabil szerkezetet adó alaprétegre kerül a látványos, valósághű fotó dekorréteg (ez adja a padló famintázatát, fa – vagy kő erezett mintás látványát). A harmadik réteg a PVC, ez védi a fotóréteget, majd még ezt egy negyedik védőbevonatnak nevezett réteg követi.  Így, ezzel a 4 réteggel egy speciális, rugalmas szerkezetet kapunk, és a padló vastagsága is pont megfelelő mind a hang – a hőszigetelés szempontjából, csökkenti lépés zajainkat, komfortos meleg talajt biztosít a talpunk alatt.

(FOTÓ: DESIGNFLOORING)

Hogyan burkoljuk a vinyl padlót? 

Szerencsére a vinyl burkolatok lerakásához nem szükséges komoly szaktudással rendelkeznünk a burkolás terén, elég egy mérőszalag, egy fémvonalzó és egy szőnyegvágó kés, melynek segítségével bárki burkolhatja saját magának a vinylt, melyből többféle megoldás létezik: öntapadós, ragasztós és klikkes változatok is. 

(FOTÓ: DESIGNFLOORING)

A vinyl padló lényegesen könnyebben, gyorsabban telepíthető, mint a hagyományos kő illetve fa padlók, parketták. Hasonlóan, mint a laminált padló, a vinyl is rugalmas, gyors telepítést tesz lehetővé, ám itt is nagyon lényeges a megfelelő aljzat előkészítése – nagyon lényeges, hogy aljzatunk tiszta, száraz felületű legyen, mentes az olajaktól és bitumenes vegyületektől. 

Ha a ragasztós verzió mellett voksolunk – mint a DESIGNFLOORING LooseLay deszkái például, akkor fontos tudnunk, hogy kifejezetten a vinyl padló burkolásához kifejlesztett, speciális ragasztót kell vásárolnunk. Ez a DESIGNFLOORING Looselay burkolatokhoz is javasolt nyomásérzékeny ragasztószalag, melyet az aljzatra párhuzamosan fektessünk le, hosszanti és keresztirányban is, azaz rácsosan, különösen a nagyobb forgalmú területeken ügyeljünk arra, hogy a ragasztó teljesen, minden négyzetmért lefedjen a szoba aljzatából. 

Klikkes rendszerű vinyl padlók fektetése

Hasonló az eljárás, mint a laminált padlók esetében, ügyelve a tágulási hézagokra. 

A DESIGNFLOORING Palio Clic-et pl. 5 mm-es tágulási hézaggal, réssel fektessük, a szoba kerületén és valamennyi rögzített berendezési tárgyon belül, ahol pedig a padlóburkolat túllépi a 16 méteres szélességet vagy hosszúságot, ide helyezzünk be egy 5 mm-es tágulási csatlakozót, melyet nagy tér burkolása esetén 15 méterenként ismételjünk meg. Pattintsuk le az első deszkát annak klikkes oldalával szemben a falhoz, majd illesszük be az 5 mm-es távtartókat a deszka és a fal közé. Az egyes deszkákat fektessük szorosan egymás mellé, az „ízületek+ legalább 100 mm-es távolságra essenek. Amikor behelyeztük az első sort, ellenőrizzük, hogy a rövid élek biztosan együtt „kattantak” be, különben nem lesz egyenletes a felület. A második sor elindításához kattintsunk a nyelvre, a horonyba – ekkor a deszka tartása kb 30 fokos szöget zár majd be – és itt nyomjuk meg a deszkát erőseb az első sor felé.  Amikor a sor végére érünk, a sor utolsó darabját vágjuk méretre, ügyelve arra, hogy ott legyen az 5 mm-es rés a sor vége és a fal között. Majd miután a teljes padlót felhelyeztük, távolítsuk el a távtartókat és egy puha sörtéjű kefével seperjük le a padlót. Rögzítsük a szegélyléceket vagy a megfelelő szélvédőt, hogy a tágulási réseket is lefedjük. Arra ügyeljünk, hogy ezeket a falhoz rögzítsük, és ne a padlóhoz. 

(FOTÓ: DESIGNFLOORING)

A Palio Core fektetése is nagyon hasonló az előbbihez, itt azonban a méretre, méretekre és a vágásra nagyon kell ügyelnünk.  Célszerű először ellenőriznünk a szoba vagy a helyiség szélességét, majd kiszámítani, hány teljes sort tudunk beilleszteni, a fennmaradt helyet pedig az első deszka szélességének jelzésére a felére csökkentve az első és az utolsó lap között. Amennyiben kiszámoltuk a helyet, és az kisebb, mint 150 mm, akkor csökkentsük a teljes sorokat mindig a szélesség egy egységével, így az első és az utolsó sorban a vágott deszkák ennek megfelelőn nőjenek. A deszkákat mindig a fal széle felé nézve, attól 5 mm-re kezdjük telepíteni. Az első sor fektetésekor a rövidebb élek legyenek együtt, a második sor indításakor pedig pattintsuk a nyelvet a horonyra, ez fogja a két egymás melletti deszka közötti 30 fokos szöget tartani – majd határozottan toljuk a deszkát az előző sor hornyába. Majd szereljük fel a következő deszkát a nyelvre és a horonyra, a rövid élek mentén, és így tovább… Szükség esetén, ha nem pattannának a deszkák a helyükre, használhatunk gumikalapácsot vagy kézi görgőt a biztonságos rögzítéshez. 

Az ajtókeretek alatt vágjuk le az anyagot, a konvex sarkok illesztésekor pedig alkalmazzuk az összetett profilokat, jelöljük meg az alakot a deszkán, majd vágjuk ki fűrésszel. 

Végül, az utolsó lapot pedig egy egyenes él (fémvonalzó) mentén vágjuk le a kész sorhoz igazítva, ügyelve arra, hogy meglegyen az 5 mm résünk az utolsó sor és a fal széle között. Végül hasonlóan fejezzük be, mint az előző esetben: távolítsuk el a távtartókat, seperjük le a padlót, rögzítsük a szegélyléceket vagy egy megfelelő szélvédőt, mellyel a tágulási réseket lefedtük. Ezeket mindig a falhoz rögzítsük, ne a padlóhoz – és tulajdonképpen ennyi. El is készült a gyönyörű, strapabíró padló felületünk. Ugye, hogy mennyire megérte? 

(FOTÓ: DESIGNFLOORING)


Jöjjön el, fedezze fel Ön is a vinyl sokszínűségét és páratlan előnyeit: látogasson el az IBDesign bemutatótermébe, ahol otthona, irodája, üzlethelyisége padlójára az igazán strapabíró, dekoratív, praktikus és 100%-ig vízálló padló burkolatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin vinyl vizallo-padlo

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika