5 érdekesség a parafáról
Mi is az a parafa?
A parafa (Quercus suber) az első 12-20 évben termeli ki az úgynevezett hím parát („liège mâle“). Ez a réteg repedezett, rugalmatlan és korlátozottan felhasználható. Ezt kézzel fejtik le, így a következő évtized alatt lehetőség van, a körülbelül tíz centiméter vastag nőstény para („liège femelle“) képződésére. Ezt a réteget ezután 7-12 évente egy speciális fejszével hámozzák le. Azonban, a lehető legjobb minőségű (világosbarna, tömör, rugalmas) parafát - „amadia” parafát – csupán a harmadik hámozás, azaz bő 50 év után adnak a fák, amelyek leggyakrabban Portugália és Spanyolország partvidékein fordulnak elő.
Parafa a kreatív pillanatokhoz
Antonio Chichi (1743–1816) tekinthető a modellvasutak ősatyjának, mivel sikerült lekicsinyítenie a valóságot. Majd a német hercegek megbízásából és a 18. században jelentkező régi Olaszország utáni sóvárgás hatása alatt fogott bele, az ókori építészet lenyűgözően részletes replikáinak készítésébe parafából.
Parafa, mint a legpuhább padló
Immáron tény az is, hogy a parkettával ellentétben a parafa padló meleg, puha és csendes, ami miatt gyakran választják a parketta természetes alternatívájaként. A továbbfejlesztett fából készült padlók neve a Cork+, egy vonzó padlóburkolat, amely HDF lapokra nyomott sűrű parafarétegekből készül.
Parafa a lábunk alatt
Stabil de mégis rugalmas: jóval azelőtt, hogy a gumit elkezdtük alkalmazni a cipőgyártásban, a parafából készült cipőtalp volt a kemény bőr alternatívája. Divattörténelmet akkor írt, amikor 1961-ben a kényelmes parafatalpú gyógycipő megjelenését szabadalmaztatta a Birkenstock, ami a mai napig népszerű maradt.
Dugó, fadugó, parafadugó
A borkedvelők számára, a parafadugó ugyanúgy hozzátartozik a borkultúrához, mint a palack nyitásakor hallható pukkanás. A parafadugó lehetővé teszi a levegő finom áthatolását, ami elengedhetetlen a tökéletes érlelt bor számára. Ha a bor évtizedek óta a pincében áll, akkor nagy borászatoknál ismert, hogy a régi dugót újra kell cserélni.
forrás: egger.com