Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

5 érdekesség a parafáról

Mi is az a parafa?

A parafa (Quercus suber) az első 12-20 évben termeli ki az úgynevezett hím parát („liège mâle“). Ez a réteg repedezett, rugalmatlan és korlátozottan felhasználható. Ezt kézzel fejtik le, így a következő évtized alatt lehetőség van, a körülbelül tíz centiméter vastag nőstény para („liège femelle“) képződésére. Ezt a réteget ezután 7-12 évente egy speciális fejszével hámozzák le. Azonban, a lehető legjobb minőségű (világosbarna, tömör, rugalmas) parafát - „amadia” parafát – csupán a harmadik hámozás, azaz bő 50 év után adnak a fák, amelyek leggyakrabban Portugália és Spanyolország partvidékein fordulnak elő.

Parafa a kreatív pillanatokhoz

Antonio Chichi (1743–1816) tekinthető a modellvasutak ősatyjának, mivel sikerült lekicsinyítenie a valóságot. Majd a német hercegek megbízásából és a 18. században jelentkező régi Olaszország utáni sóvárgás hatása alatt fogott bele, az ókori építészet lenyűgözően részletes replikáinak készítésébe parafából.

Parafa, mint a legpuhább padló

Immáron tény az is, hogy a parkettával ellentétben a parafa padló meleg, puha és csendes, ami miatt gyakran választják a parketta természetes alternatívájaként. A továbbfejlesztett fából készült padlók neve a Cork+, egy vonzó padlóburkolat, amely HDF lapokra nyomott sűrű parafarétegekből készül.

Parafa a lábunk alatt

Stabil de mégis rugalmas: jóval azelőtt, hogy a gumit elkezdtük alkalmazni a cipőgyártásban, a parafából készült cipőtalp volt a kemény bőr alternatívája. Divattörténelmet akkor írt, amikor 1961-ben a kényelmes parafatalpú gyógycipő megjelenését szabadalmaztatta a Birkenstock, ami a mai napig népszerű maradt.

Dugó, fadugó, parafadugó

A borkedvelők számára, a parafadugó ugyanúgy hozzátartozik a borkultúrához, mint a palack nyitásakor hallható pukkanás. A parafadugó lehetővé teszi a levegő finom áthatolását, ami elengedhetetlen a tökéletes érlelt bor számára. Ha a bor évtizedek óta a pincében áll, akkor nagy borászatoknál ismert, hogy a régi dugót újra kell cserélni.

forrás: egger.com

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin parafa-padlo

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika