Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Melegség a lábunk alatt, egész évben!

A nagy kérdés, mellyel nap, mint nap találkozunk - Hogyan burkoljunk, hogy ne legyen hideg? Ezt a kérdést szokta követni, hogy mit burkoljunk? Lamindált padlót, parkettát vagy járólapot? Na és persze a legyen padlófűtés vagy sem?

Első körben szögezzük le, hogyha laminált padlón vagy parkettán állunk akkor biztosan melegebbet érzünk a lábunk alatt, mintha egy járólapra lépünk.

Természetesen padlófűtés megoldással növelhetjük a laminált padló, parketta melegségét és még a járólapot is “felfűthetjük”.... és való igaz, hogy a járólap könnyebben átmelegszik, mint laminált padló vagy a parketta.

De! Gondoljon csak bele, 12 hónapból mennyit fűtünk? Maximum 4 hónapot, ekkor meleg lehet a járólap is, de mi a helyzet a maradék 8 hónappal? Ebben az időszakban bizony szembesülnünk kell a hideg járólappal, míg ezzel ellenben laminált padlónk, parkettánk ez idő alatt is melegséget adhat lábunknak.

Így mi leraktuk voksunkat a laminált padlók és parketták mellett és legfrisebb cikkünkben elmondjuk, hogyan lehet egész évben melegség a lába alatt!

Az egyetlen és legfontosabb “szabály” amit le kell, hogy írjunk: a burkolás során minden esetben tartsuk be a gyártó által előírt speciális rétegrendet! Nézzük hát mi is ez, hogyan épül fel!

A kínálatunkban megtalálható klasszikus melegburkolatok, laminált padlók és valódi fa parketták mindegyike clickes rendszerrel burkolható, ragasztás nem történik! (A clickes rendszerekről szóló cikkünket olvasta már? Amennyiben ez a téma is érdekli kattintson ide!)

A legelső kötelező réteg a párafékező fólia, mely kizárólag abban az esetben hagyható el, ha a burkolás fafödémre történik, minden más aljzat esetében kötelező.

A következő és egyben talán a melegérzetért leginkább felelős réteg az XPS alátét, melyből több féle, fajta létezik. Az XPS alátéteket speciális alkalmatosságuk és méretük szerint különböztetjük meg. Létezik padlófűtéshez alkalmas, 1,6 mm vastagságú thermo XPS alátét. Amennyiben otthonunkban padlófűtés lesz, nincs választási lehetőségünk, hiszen padlőfűtéshez ez az egy speciális XPS alátét használható.

Hogyha nincs padlófűtés akkor, már tágul a kínálat köre, hiszen 3 és 5 mm vastagságú XPS alátétek közül választhatunk. Még mielőtt részleteznénk, hogy méretükön túl mi a különbség köztük, melyiket hova ajánljuk, fontos kitérnünk a 2 mm-es úgy nevezett PE fóliára, melyet a párafékező fóliára és az XPS alátét helyett szoktak “ajánlani”. A PE fóliát mellőzük, mert többet árt, mint használ. Ugyanis megrövidíti azt az élettartamot, melyet a gyártó meghatározott az adott melegburkolatra. Hiszen a PE fólia léggömböcskéket tartalmaz, melyek rövid idő elteltével a melegburkolat alatt kidurranak. Ezáltal a melegburkolat nem egy sík felületen lesz, a nútoknál mozgási lehetőséget eredményez, így az illesztések kilazulnak, megkopnak. Majd pedig azzal szembesülhetünk, hogy a lapok szét csúsznak és melegburkolatunk tönkre megy.

Tehát térjünk vissza az ideális, kiemelten ajánlott 3 és 5 mm vastagságú XPS alátétekre, melyeket akkor használhatjuk, ha nincs padlófűtés. Az XPS alátétek kiváló hang és hőszigetelő értékekkel rendelkeznek, ennek köszönhetően komfortosabb, melegebb érzetű járófelület tudunk kialakítani.

Egy egyszerű példával élve bemutatjuk, melyiket hova ajánljuk. Családi ház első szintjéről van szó, mely alatt fűtött garázs található, ez esetben elegendő a 3 mm-es XPS alátét. Amennyiben a ház alatt nincs garázs, vagy nem fűtött célszerűbb az 5 mm-es XPS alátétet használni.

Ezen kívül érdemes gondolnunk az adott helyiségben folytatott tevékenységekre és az ott eltöltött időre. Például egy nappaliba, mely otthonunk központi része és a legtöbb időt itt töltjük el érdemes a vastagabb, míg például egy hálószobába elég a vékonyabb XPS alátét.

Az XPS alátétre pedig már nem kerül semmi egyéb csak a kiválasztott laminált padló vagy parketta.

Az ismétlés a tudás anyja - szokták mondani. Öszegezzük pontokban az előírt rétegeket:

  • párafékező fólia
  • XPS alátét
  • laminált padló / parketta

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére